Monday, 27 February 2017

How To Be A Morning Person ♣ (bahasa)

So sorry, tajuk english tapi entry full malay. haha.
Am I a morning person?
Yes, I am.
Sy bangun seawal jam3 pagi. Tapi kamu x perlu lah bangun seawal ni. sebaik²nya bangun 10minit sebelum masuk waktu subuh. Atau mungkin 30 minit sebelum. Sy bangun awal sebab sy jual nasi lemak & kuih-muih. So emm korg boleh imagine la kan kenapa sy bangun awal. Hehe. Ni ada tips utk yang susah bangun awal. Org yg liat sgt mau bangun awal.

1. Alarm

Sejujurnya, sy x guna alarm lagi. haha. Tapi utk yg 'beginner', pasang lah jam alarm (malay apa) kunci jam(?) sorry, english hancur, malay pun hancur. Letak jauh dr tempat kita tidur. Atas meja belajar kah, bilik sebelah kah. yg penting jauh. So, kalau bangun pagi nanti, korg akan paksa diri tu bangun utk off-kan alarm kamu tu. Tips ni utk elakkan korg terbiasa dgn istilah "5MINIT LAGI"

2. Make your bed.

Seriously girls, yg ni HARUS, WAJIB, MESTI ya. Please jgn jd malas biarkan selimut tk berlipat, bantal satu bawah katil, satu ntah kemana. Sy jd extra malas mau bangun kalau nampak katil xkemas. ngeee >.< rasa mcm mau tidur lagi. Tapi kalau katil sudah kemas, rasa syg betul kalau baring lagi, nanti katil jadi semak balik.

3. Pasang lagu / morning zikir

Depends dgn individu juga lah yg ni. Sy pilih utk pasang Morning zikir dr youtube atau selawat. Rasa lebih bertenaga & hati lebih semangat mau mulakan rutin pagi. Ada juga yg suka pasang lagu yg rancak kan, so, ikut lah mana² keselesaan kamu. Tapi bagi yg muslim, lebih baik pilih zikir or selawat.

4. Tidur awal & niat

Yep, bukan semua org dapat tidur awal. Ada yg kerja sampai lewat malam. Tapi selagi boleh tidur awal, tidur lah awal. Sebelum jam12 malam tidur lah. Biasanya sy tidur lebih kurang jam10 atau jam11 gitu. Sebelum tidur, solat lah dulu, solat sunat 2 rakaat pun boleh. Terus tidur lepas tu dgn wudhuk masi ada. Doa sebelum tidur penting. Niat lah supaya bangun awal. Bangun pun cergas, x liat sangat bangun.

Tu ja lah, semoga bermanfaat utk korg. Apa² pun, niat lah bangun lebih awal supaya dpt solat tahajjud 2rakaat esok. hehe. bye !

Saturday, 4 February 2017

Soft makeup look with bold lipstick



Hola♥ 
Don't forget to watch my makeup tutorial gais. 





Review - Maybelline Dream Liquid Mousse


Hola ♥

When was the last time i did a review on my blog? IDK
So today I have this maybelline dream liquid mousse foundation here with me!! It's gonna be a short entry bout this foundation *promise

The bottle is actually empty sudah (ada lagi lah sisa² siikit)
I first bought this foundation was on..................................2015 or 2016. I don't really remember. But I know I got this from Watson. And of course I don't remember the price anymore >_<




The packaging is ermm what can I say? Just a glass bottle with plastic pump - just like any other liquid foundation. Nothing interesting. Ouh, the pump, you need to turn it to the left to unlock and to the right to lock it. 
It says here - The foundation is airbrush finish. 30ml of liquid foundation inside. The ingredients is.............. aaawww. so many. You just go and ask Mr Google what's the ingredients in this foundation.


EMPTY


Mine is in the shade of creamy natural light 5
The shade is perfect for me. I super duper love it ♥
It supposed to have an airbrush finish. And yes, it does!
 So smooth, So selesa. 
Long lasting ♥

Using a brush or a sponge or even your finger, whichever ways you want to use, it's still easy to blend. It spread easily on my skin. Everything blend really well. 


Will I repurchase? YES!!! DEFINITELY 
This is one of my favorite liquid foundation. No joke. 
Eh, ada lagi kah jual foundation ni? 

Okay okay, I sudah penat. Malas cerita panjang lebar. Tu ja sy mau share malam ni. Beli lah. Tidak rugi try foundation ni. 

Sunday, 29 January 2017

♠ Doll makeup look [YouTube]


I seriously love love love this look. But i think, it will be much better if you wear lens/softlens. Tiba² sy rabun dan xdapat pakai lens :(
Tunggu beli lens baru laaaaah! huuaaarrgghhh :'(
Tapi dalam tutorial ni, mata sy bengkak . So, fhm² ja lah kalau nampak macam org sakit.




♠ Monolid makeup look [YouTube]



Hai love
Another easy makeup tutorial for monolid. Actually kan, even if you are not monolid, you still can do this makeup look. For any event. No falsies! oh yeah.!





♠ Cut crease makeup look [YouTube]



Hai ♥
Hoho, and they say, monolid cannot do the cut crease makeup.  Urrghh, monolid also can do all types of makeup yerrr. And here is my cut crease makeup look. It's not that "perfect" but i tried my best to do this look. 
Easy? herrmmm. The falsies is the biggest problem here actually. cis! 
Don't forget to subs!! and LIKE my video gais. 
Love Love ♥







♠ Simple makeup tutorial [YouTube]


Hello ladies ♥
Long time no see. This is a super simple makeup tutorial for monolid (sebenarnya focus utama tu eyeliner ja) 
If you have same monolid / asian eyes, u definitely know the struggle to use eyeliner. 
Don't forget to subscribe and LIKE my video gais!! 
Thanks love! Hope you gais enjoy watching this




How To Be A Morning Person ♣ (bahasa)

So sorry, tajuk english tapi entry full malay. haha. Am I a morning person? Yes, I am. Sy bangun seawal jam3 pagi. Tapi kamu x perlu lah ...